Cultuur in Santa Pola

Wil je kennismaken met de cultuur van deze streek? Santa Pola heeft een aantal bezienswaardigheden. In zowel Santa Pola als Elche zijn overblijfselen van de Romeinen gevonden. Bij een verblijf in het appartement van Dormir del Mar in Santa Pola mogen deze niet aan je lijst ontbreken.

Portus Ilicitanus

In het Museo del Mar kun je meer te weten komen over de Romeinse tijd in Santa Pola vroeger Portus Ilicatanus genaamd. Santa Pola was de havenstad van Elche, de resten van de oude haven werden in 1982 ontdekt en liggen dichtbij de zaterdagmarkt. Samen met de haven van Cartago Nova, het huidige Cartagena, was Portus Ilicitanus de belangrijkste Romeinse haven van Zuidoost- Spanje en wordt in vele documenten vermeld. 

Museo del Mar Santa Pola

Castillo Fortaleza de Santa Pola

Dit 16e eeuws kasteel is te vinden op Plaza de Glorieta en behoort tot cultureel erfgoed van de provincie Alicante. Het kasteel was een verdedigingsobject tegen piraten. Het werd lange tijd gebruikt voor de inwoning van militairen en hun gezinnen. In 1859 werd het kasteel eigendom van de gemeenteraad van Santa Pola sindsdien is het voor verschillende doeleinden gebruikt. Tegenwoordig kun je er vrij in en uitlopen om een kijkje te nemen. Het maritiem museum en het visserijmuseum zijn gevestigd in het fort.

Isla Tabarca

Ongeveer op 9 kilometer van de kust van Santa Pola ligt het eiland Tabarca. Het is het kleinste eiland van Spanje waar het hele jaar door mensen wonen. Het inwonersaantal bedraagt zo’n 80 mensen. In de zomer wordt eiland veel bezocht door toeristen waardoor dat de belangrijkste bron van inkomsten is voor Isla Tabarca.

Het is zeker de moeite waard om het eiland te bezoeken, zelfs Ilja Gort heeft in één van zijn programma’s aandacht besteed aan dit idyllische eiland.